07 oct. 2010 | 15:56

Toshiba a renuntat la ochelari pentru 3D

ACTUALITATE
Toshiba a renuntat la ochelari pentru 3D

Primele televizoare 3D fara ochelari de la Toshiba au fost lansate pe piata in doua variante: unul cu ecran de 12“ (30,5 cm) si altul de 20” (50,8 cm). Televizoarele au fost anuntate la targul de electronice de larg consum CEATEC 2010, unde a fost prezentat si un prototip de laptop Toshiba cu ecran 3D care nu necesita ochelari speciali, de 12“ (30,5 cm).

Tehnologia recent dezvoltata pentru televizoare 3D fara ochelari se bazeaza pe un sistem integral de formare a imaginii. Acesta ofera noua perspective diferite (paralaxe) pentru fiecare cadru 2D pe care creierul spectatorului le supraimpune pentru crearea impresiei unei imagini tridimensionale. Se ofera, de asemenea, o zona de vizualizare in fata ecranului, care permite miscarea ochilor si a capului fara intreruperea imaginii 3D si fara disconfortul asociat uneori cu alte tehnologii de afisare 3D fara ochelari. Totusi, compania atrage atentia ca in afara acestei zone, imaginile nu pot fi vazute partial sau integral in 3D.

Bineinteles, optiunea 2D ramane si ea valabila, existand posibilitatea de a comuta intre cele doua moduri destul de usor.

Lansarea comerciala in Japonia a televizoarelor 3D de 12” si 20” este primul pas facut catre viitorul tehnologiei 3D destinate sistemelor home cinema. Va fi nevoie de alti câtiva ani pentru dezvoltarea ecranelor TV 3D de mari dimensiuni care pot afisa continut 3D fara a fi nevoie de ochelari speciali, ecrane cu dimensiuni de 40” care sunt  accesibile financiar”, a spus Sascha Lange, Head of Marketing, Visual Products, Toshiba Europe. “Cei care vor sa se bucure astazi de experienta 3D pe ecranele home cinema de mari dimensiuni au la dispozitie televizoarele 3D cu ochelari activi precum modelele din seria WL768.”