02 dec. 2010 | 11:31

Samsung: Noile display-uri Super PLS LCD, mai bune si mai ieftine decat IPS

ACTUALITATE
Samsung: Noile display-uri Super PLS LCD, mai bune si mai ieftine decat IPS

Samsung tocmai a dezvaluit un nou tip de tehnologie LCD care poate imbunatati calitatea imaginilor chiar si dincolo de display-urile IPS.

Noua tehnologie, numita Super PLS (Plane to Line Switching), modifica forma pixelilor astfel incat sa emita mai multa lumina din lateral. Tehnica dubleaza unghiul obisnuit de vizualizare cu o imagine luminoasa, in acelasi timp marind cu 10% luminozitatea totala.

Cat ar costa toate astea, ar fi intrebarea fireasca. Samsung sustine ca a reusit si sa reduca din costurile de fabricatie aproximativ 15% comparativ cu IPS, ceea ce va micsora costul display-urilor high-end si va incuraja utilizarea acestora in hardware-ul mobil.

Display-urile actuale Super PLS pot avea rezolutie de pana la 1280×800, iar aplicabilitatea lor va fi cam in orice, de la smartphone-uri la tablete si notebook-uri ultraportabile.

Samsung vrea sa inceapa productia de masa in iarna lui 2011, dar inca nu se stie cine va mai folosi noua tehnologie, in afara de Samsung. Oricum, daca va reusi implementarea tehnologiei, va castiga, cel putin temporar, un avantaj asupra Apple, care, se stie, este un campion al calitatii, dar si al preturilor.

Compania coreeana a avut o incercare de promovare a Super AMOLED ca tehnologie superioara IPS, dar a pierdut la testul de obiectivitate, intrucat acuratetea si rezolutia iPhone 4 (review) au fost preferate culorilor oarecum exagerate ale Samsung. Retina display este in prezent considerat cel mai bun ecran pentru dispozitive mobile.

Momentan, Apple are un contract pe termen lung cu LG Display.


Sursa: Electronista