23 iun. 2010 | 13:07

NOX COOLBAY HX – Monstrul de sub birou [Review]

REVIEW
NOX COOLBAY HX – Monstrul de sub birou [Review]

Carcasa PC-ului, acea cutie prafuita ce zace sub sau pe biroul fiecaruia si serveste ca scop sprijinirii picioarelor sau pentru unii utilizatori mai “pasionati” pentru descarcarea nervilor. Pentru multi dintre cei care si-au achizitionat un PC de curand acest concept gresit ar trebui sa se schimbe. Desigur, nu este asa importanta pentru cei care mai utilizeaza un Athlon 64 sau un Pentium 4 pe socket 478 insa pentru generatiile noi de componente carcasa este vitala. In mod sigur multi dintre voi, utilizatori de sisteme desktop au lasat aceasta componenta in coada listei de cumparaturi si ati ales-o doar pe criterii estetice.

Exista cateva elemente care trebuie luate in seama in achizitionarea unei carcase. In primul rand vorbim de dimensiunea placii de baza, ATX sau microATX si de tipul de sistem pe care vrem sa il construim. Daca este vorba despre un sistem de birou, un sistem multimedia sau un sistem multimedia si de gaming aceasta are acelasi rol, de montare si de racire a componentelor. Sfatul meu, achizitionati componentele in functie de preferintele dvs si lasati alegerea carcasei la urma insa nu o tratati cu superficialitate pentru ca s-ar putea sa va coste pe viitor.

Sa le luam pe rand.

Fluxul de aer – este elementul definitoriu pentru o carcasa. Cu cat acesta este mai bun cu atat componentele PC-ului vor avea o durata de viata mai lunga si vor functiona in parametrii normali oferind o performanta cat mai buna. Aproape orice carcasa fie ea mica, medie sau mare are acelasi flux de aer. Acesta trebuie sa intre in carcasa prin partea frontala racind placa sau placile grafice, circuland in acelasi timp si prin radiatorul procesorului si iesind din carcasa prin partea superioara. Motivul este simplu. Aerul  rece se afla aproape de sol pe cand aerul cald se ridica deasupra acestuia.

Constructia – trebuie sa fie cat mai rigida pentru a evita eventualele deformari provenite de la socuri sau diverse obiecte ce se aseaza pe aceasta. Materiale predominante sunt otelul si mai nou aluminiul. Trebuie sa stim ca acesta din urma este o solutie mai costisitoare dar mai eficienta din mai multe puncte de vedere. In primul rand, fiind mai usor, si greutatea sistemului construit va fi mai mica. Datorita proprietatilor sale excelente de conducere a caldurii sistemul va fi mai rece intr-o astfel de carcasa chiar daca aparent ea se va incinge mai tare decat una de otel.

Filtrele de aer – se regasesc pe o mare parte a carcaselor din comert si au rolul retinerii prafului. Aceste sunt de mai multe feluri si materiale, plastic, metalice, si cel mai important lucru este curatarea acestora periodic cu ajutorul unei pensule.

Sursa achizitionata la pachet cu carcasa NU este o alegere inteleapta pentru un sistem puternic, nici chiar pentru unul mediu cu performante mai reduse. Aceasta de obicei este construita din componente mai putin fiabile si de o calitate mai slaba si poate duce la arderea multora dintre componente in cazul penelor de curent, cel putin daca suma investita nu depaseste 200 de lei pentru ambele. Este recomandat sa alegeti o sursa cel putin cu 40 la suta mai mare decat consumul de curent total al sistemului, pentru a evita eventualele neplaceri.  Certificarile de tip nou 80 Gold, 80 Silver sau 80 Bronze, va pot fi de ajutor in acest caz.

Spatiul din carcasa – exista mai multe tipuri de carcase, unele mai late si mai mici, altele mai inalte si mai subtiri. Trebuie sa existe insa un compromis intre aceastea doua in alegerea carcasei. De asemenea adancimea este destul de importanta daca nu doriti sa aveti de furca la instalarea HDD-urilor sau a unor placi grafice. De asemenea, cui ii convine ca, in cazul unui upgrade de placa grafica, sa mai schimbe si carcasa pentru simplul motiv ca placa noua pur si simplu nu incape in carcasa veche?

Atentie, de asemenea, la ventilatorul procesorului, daca veti ramane cu cel standard, lucru nu foarte rcomandat, este buna orice carcasa oricat de ingusta ar fi aceasta, daca insa doriti sa instalati un ventilator de tip Tower multe dintre acestea nu vor permite capacului lateral sa fie inchis. Pentru ca fluxul de aer sa fie cat mai eficient ete nevoie de inchiderea completa a carcasei. Capacul lateral nemontat pe motiv de racire mai eficienta face mai mult rau decat bine.

Pozitia carcasei – un alt element foarte important pe care multi il neglijeaza. Aceasta este de obicei pozitionata sub birou pentru a atenua zgomotul produs de ventilatoare. Aici intra in calcul si considerente ca praful si mizeria ce se aduna mai repede de pe covor pe ventilatoarele acesteia, insa este si pozitia optima avand in vedere aerul mai rece de la baza solului. Atentie la birourile cu loc special pentru PC-uri, fugiti cat mai repede de acest tip de solutii, ce nu fac decat sa acopere intr-o cutie de lemn toate avertismentele prezentate mai sus.

Ventilatoarele – nu trebuie sa va incante faptul ca noile carcase vin cu din ce in ce mai multe ventilatoare montate. De obicei acestea sunt de calitate mai redusa si cu o eficienta mai scazuta pentru a nu creste foarte mult pretul produsului final. Cautati in magazine ventilatoare cu o dimensiune cat mai mare ce se pot monta la dvs in carcasa si de preferat cu o turatie cat mai mica.

Designul – aici, dupa cum bine stim, gusturile nu se discuta, asa ca va lasam pe voi sa il alegeti tinand de asemenea cont de elementele precizate mai sus.

Subiectul poate fi elaborat mult mai mult de atat insa ne vom rezuma doar la aceste aspecte principale pe care trebuie sa le stiti cand iesiti la cumparaturi de PC-uri.

In continuare va vom prezenta un model de carcasa ce intr-uneste cu succes toate conditiile functionarii optime ale unui PC performant.

NOX Coolbay HX este produsul unei companii cu un renume mai mic in acest domeniu, insa o companie cu o foarte mare atentie la detalii ce a tinut cont de toate sfaturile noastre de mai sus, si cand spun toate, chiar vorbesc serios.

La prima vedere Coolbay HX pare un monstru in care puteti adaposti si cel mai puternic server din oras. Nu este chiar asa, aceasta este gandita pentru a face fata cu brio si unui sistem core i7 cu una sau mai multe placi grafice instalate si cu un numar mare de HDD-uri. Dimensiunile acestea sunt totusi impresionante. Designul atrage privirile prin existenta celor doua ventilatoare, unul lateral pe capacul din stanga si cel de-al doilea deasupra acesteia, ambele cu un diametru de “doar” 230 mm.

[galleria gid=”coolbay”]

Primul are o serie de LED-uri albastre instalate in timp ce al doilea, cel de deasupra, detine un controller de turatie cu 3 pozitii. Carcasa este gandita pentru o placa de baza ATX, dar se poate  monta cu usurinta si o placa de baza Extended ATX. Spre deosebire de carcasele clasice, sursa este pozitionata in partea de jos. Acest lucru aduce cu sine o serie de avantaje. In primul rand se reduce nivelul de zgomot perceput de la aceasta precum si cel de caldura degajat. De asemenea ramane loc pentru racirea eficienta a procesorului si placii grafice cu ajutorul ventilatorului de deasupra carcasei. In partea de jos se pot monta doua ventilatoare de 120 mm sau 140 mm care sa introduca aer rece in carcasa formandu-se un flux de aer direct, de jos in sus. Partea frontala este construita dintr-un grilaj de plastic ce detine nu mai putin de 10 lacasuri pentru montarea unor dispozitive cu o latime de 5,25 inci. Este loc astfel pentru o multime de HDD, pe langa cele 4 care se pot monta standard in adaptorul cu ventilator de 140 mm. Foarte intereseanta aceasta cusca pentru HDD-uri, care se poate pozitiona oriunde pe inaltimea carcasei, cea mai eficienta pozitie fiind chiar in dreptul procesorului daca aveti un ventilator de tip tower si poate in dreptul placii grafice. Apropo de acest lucru, acestea incap in ultima pozitie mentionata, chiar daca dispuneti de un accelerator grafic ATI Radeon HD5970 cu doua nuclee, care este de altfel cea mai lunga placa grafica de pana acum, lucru care il puteti observa si in imagini.

Alte elemente ce merita mentionate sunt posibilitatile infinite de asezare a cablurilor, fie ele si cele de alimentare pentru placa de baza, cabluri ce au o grosime considerabila. Alte elemente externe sunt conectori de USB, 3 la numar, de pe partea frontala a carcasei, precum si conectorul de e-SATA si conectorii audio. In aceeasi locatie, putem observa o adancitura al carui rol principal poate fi pentru depozitarea in siguranta a HDD-ului extern. Carcasa este robusta, prezinta o multime de elemente ce confirma faptul ca a fost gandita in prealabil pentru a isi face treaba intr-un mod extrem de eficient. Am uitat sa mentionez de un al patrulea ventilator de 120 mm din partea din spate a acesteia, cu rolul de a evacua aerul cald de la procesor si, de asemenea, de laterala stanga a acesteia, care este in mare parte transparenta.

[galleria gid=”NOX1″]

Pentru a ne face o idee despre cat de eficienta este racirea acesteia am montat in prima instanta un CPU Intel Core i7 870 pe care l-am ridicat la o frecventa de 4.4 GHz si o placa grafica ATI Radeon HD 5970. Sistemul a fost supus testului suprem Wprime pentru CPU si pentru placa grafica s-a rulat un Crysis Warhead. Temperaturile au ramas in limite mai mult decat normale si anume 69 de grade pentru CPU si nu mai mult de 86 de grade pentru placa grafica. Nici macar o configuratie CrossfireX cu trei placi ATI Radeon HD4890, despre care se pot spune ca sunt destul de fierbinti in timpul functionarii, nu a reusit sa ne doboare increderea in aceasta. Senzorii de temperatura de pe placa de baza au ridicat viteza ventilatoarelor la un nivel de zgomot decent iar benchmark-ul a rulat constant fara sa se blocheze timp de mai mult de 2 ore.

[galleria gid=”NOX2″]

In concluzie NOX Coolbay HX este una dintre cele mai reusite modele cu acest aspect. Este silentioasa, eficienta, robusta, cu un spatiu foarte mare pentru instalarea componentelor si asezarea cablurilor. Poate dimensiunea nu este un factor decisiv pentru multi, insa aceasta chiar conteaza in aceasta situatie. Montarea componentelor se face in modul clasic, cu ajutorul suruburilor care vin din belsug in pachetul acesteia, iar sortarea cablurilor la fel. Mentionam ca testele au fost efectuate cu capacele inchise, in caz contrar valorile de temperatura cresc cu aproximativ 20 de procente, destul de mult, facand chiar diferenta de la un sistem stabil si perfect folosibil la unul instabil ce se reseteaza din 10 in minute.

Pentru cei interesati, acest model se gaseste si la magazinele de la noi din tara, mai ales la cele online, si are un pret apropiat de 400 de lei, o suma mai mult decat decenta pentru ceea ce ofera.