08 apr. 2010 | 18:10

Noile Samsung 3D LED convertesc 2D în 3D aproape în timp real

ACTUALITATE
Noile Samsung 3D LED convertesc 2D în 3D aproape în timp real

[galleria]

Piața echipamentelor 3D disponibile în România se va îmbogăți, în mai puțin de o săptămână, odată cu lansarea primelor televizoare Samsung 3D LED, programată pentru 15 aprilie. Noile sisteme Samsung 3D combină imaginea full HD de profunzime reală și claritatea surprinzătoare a Samsung LED TV 3D cu un player Blu-ray 3D și ochelari 3D activi (în promoțiile de lansare vor fi incluse două astfel de perechi de ochelari), totul la un preț de aproximativ 2.000 €.

Samsung, care a adus primul HDTV 3D pe piață încă din 2007, folosește o tehnologie proprie, mai precis primul procesor 3D Hyper Real încorporat, care este optimizat pentru a permite compatibilitatea cu mai multe formate 3D dar și conversia în timp real de la 2 D la 3D. Tehnologia poate fi aplicată la orice tip de imagine 2D. Mai mult, utilizatorii pot ajusta gradul efectelor 3D după preferință, din meniul televizorului. De asemenea, orice conținut 3D poate fi transformat și vizualizat oricând în format 2D normal.

“Spre deosebire de alte produse de pe piață, care sunt 3D Ready – ceea ce înseamnă că pot afișa în format 3D doar conținut 3D – televizoarele Samsung 3D LED TV, pot executa în timp real conversia oricărui conținut 2D în 3D, datorită procesorului 3D Hyper Real încorporat. Samsung elimină astfel unul dintre obstacolele principale în adoptarea televizoarelor 3D – lipsa momentană de conținut pe piața locală. Astfel, a urmări postul de televiziune preferat, programele sportive sau filmele, devine o experiență nouă și cu totul deosebită”, explică Raul Filip, AV Division Manager în cadrul Samsung Electronics România.

Samsung este prima companie la nivel mondial care integrează tehnologia de conversie 2D la 3D la modelele comerciale. Conversia 2D către 3D este o tehnologie care estimează profunzimea imaginii, analizând perspectiva fiecărui obiect. Tehnologia constă în parcurgerea a patru pași: pre-procesarea imaginilor, estimarea profunzimii, post-procesarea informațiilor despre profunzime și crearea imaginilor stereoscopice binoculare. Informațiile despre profunzime extrase din imaginile 2D sunt supuse unor analize temporale și spațiale și apoi imaginile sunt grupate în peste 500 de milioane de categorii. De asemenea, tehnologia detectează automat ariile pe care utilizatorii le privesc cu atenție pentru a oferi efecte 3D mai naturale în timp real.

Spre deosebire de tehnologiile precedente, care crează efecte 3D bazate pe zonele superioare și inferioare ale imaginii, noua tehnologie este capabilă să ofere mai multe efecte vii și naturale. Mai mult, imaginile 2D pot fi convertite în imagini 3D aproape în timp real.

Televizoarele LED dispun de conectivitate Internet@TV și se pot conecta la primul magazin de aplicații HDTV, Samsung Apps.