12 nov. 2010 | 13:36

Noile procesoare AMD

ACTUALITATE
Noile procesoare AMD

Daca mai devreme vorbeam despre ce ne pregateste AMD pe segmentul placilor video, azi a venit randul procesoarelor.

Dupa cum ne-am obisnuit deja, AMD va dezvolta noi tipuri de procesoare si platforme pentru trei piete: servere, laptop-uri/netbook-uri si nu in ultimul rand pentru descktop-uri.

In segmentul serverelor, toate procesoarele vor fi construite pe baza arhitecturii „Bulldozer”. Acestea vor oferi utilizatorilor mai multe thread-uri, mai multa memorie si cel mai bun raport pret/performanta/consum.

Dupa cum se poate vedea si in poza, AMD are planuri ambitioase de a ajunge la 20 de core-uri cu procesorul „Terramar” si la 10 core-uri cu mai ieftinul „Sepang”.

Pe segmentul procesoarelor pentru portabile, AMD lucreaza la definitivarea platformelor care vor integra atat procesorul cat si chipset-ul video si se vor baza pe arhitectura Velocity Fusion APU.

Mai jos puteti observa evolutia acestor platforme ambitioase in viitorul apropiat.

Astfel prin modificarea arhitecturii „Bulldozer” pentru APU, va fi lansat „Trinity” (disponibil pentru laptop-uri). Pentru netbook-uri si tablete, AMD va introduce „Krishna” si „Wichita”. Varful de gama va fi reprezentat de catre „Komodo” undeva in 2012.

Platformele APU vor fi introduse si pentru Pc-urile de mici dimensiuni AIO (all in one) si ceva mai tarziu isi vor face aparitia si in descktop-urile clasice. Mai jos avem ilustrata si harta procesoarelor destinate sistemelor descktop.

Mai mult ca sigur aceasta este doar o prezentare informativa a directiei in care se intreabta AMD in urmatorii doi ani,asa ca nu ne asteptam sa fie batuta in cuie. Pe masura ce ne vom apropia de aceste lansari anuntate s-ar putea sa avem surprize, bineinteles si in functie de evolutia pietelor si mai ales a tehnologiilor. Cert este ca AMD vrea sa atace mai ales segmentul device-urilor mobile unde Intel a reusit sa se impuna categoric prin dezvoltarea procesoarelor Atom.

Ramane de vazut cum vor evolua „ostilitatile” dintre cei doi mari producatori, cu ce procesoare si mai ales la ce preturi ne vom alege noi utilizatorii din aceasta competitie.