21 mai 2010 | 12:48

Japonia si transmisiunile holografice de la Cupa Mondiala 2022

ACTUALITATE
Japonia si transmisiunile holografice de la Cupa Mondiala 2022

Ati vazut un film 3D? Eu am vazut doar Avatar. Poate voi ati fost mai harnici si ati vazut mai multe, iar in cazul acesta sunteti mai familiarizati cu tehnologia 3D decat mine. Ceea ce ar fi foarte util pentru a va putea imagina procesul de transmitere a Cupei Mondiale de Fotbal 2022 in holograma 3D live. Da, ati citit bine! Japonia cea de inalta tehnologie a promis sa ii trateze pe microbistii din toata lumea cu transmisii 3D ultra-realiste live de la meciurile mondiale din 2022, daca va castiga drepturile de gazduire. Aceasta este oferta de licitatie a niponilor: proiectul „Universal Fan Fest”, in valoare de 550 miliarde yeni (sase miliarde dolari).

Imaginile ar putea fi privite de aproximativ 360 milioane de oameni de pe aproape 400 de stadioane din tarile membre FIFA, a spus Kohzo Tashima, secretar general al Federatiei Japoneze de Fotbal si CEO al comitetului de licitatie.

Sa explicam procedeul. Banal… Imaginile ar fi capturate la 360 de grade cu ajutorul a 200 de camere high-definition in timpul fiecarui meci, iar apoi transmise ca imagini tridimensionale. Acum, daca ne gandim ca tehnologia 3D a fost dezvoltata in special de gigantii electronici japonezi…

holograma

Dar stati de va minunati! Meciurile ar fi aratate pe ecrane imense sau, daca tehnologia va avansa suficient in anii urmatori, ar fi proiectate ca un joc real, creand privitorilor iluzia urmaririi meciurilor la fata locului.

Si nu e tot! Microfoane instalate sub gazon ar inregistra toate sunetele, inclusiv loviturile mingii si fluierul arbitrului, fiind obtinuta astfel o versiune digitala ultra realista. Energia sistemului de comunicatii futuristic ar fi asigurata in parte de electricitate generata de spectatori prin agitatie si tropaitul picioarelor, precum de energie de la panourile solare ampalasate pe acoperisul stadionului.

„Probabil veti spune ca tehnologia necesara acestui proiect este mai degraba un vis si are aerul unui film SF”, spune profesorul universitare Jun Murai, director de tehnologie in cadrul comitetului. „Dar este important sa intelegem cum va progresa tehnologia in urmatorii 12 ani. Eu cred ca va fi realizata sau va deveni utilizabila in jurul anului 2016.”

Chiar suna SF, nu? Sau vorbim de Japonia?

Oricum, rezultatul va fi aflat la data de 2 decembrie, cand cei 24 de executivi ai FIFA vor desemna tarile gazda pentru Campionatele Mondiale din 2018 si 2022. In cursa pentru gazduirea unuia dintre cele doua campionate sunt inscrise Australia, Marea Britanie, Rusia si Statele Unite, dar si tarile asociate Belgia-Olanda si Spania-Portugalia. Japonia a renuntat recent la inscrierea pentru gazduirea Cupei 2018 pentru a se concentra asupra evenimentului din 2022. Tot in licitatia pentru 2022 se mai afla si Coreea de Sud, care a co-gazduit editia din 2002 impreuna cu Japonia, dar si statul arab Qatar.

Toate tarile inscrise in cursa si-au prezentat la finalul saptamanii trecute planurile de organizare a campionatului, iar luna viitoare vor sustine o prezentare a acestora. Dupa aceasta etapa, echipa de inspectie FIFA va vizita tarile participante la licitatie pe parcursul a doua luni, incepand cu Japonia, in perioada 19-22 iulie.


Sursa: Engadget