27 ian. 2010 | 18:13

Bara de comandă din Explorer: adio, dar rămân cu tine!

ACTUALITATE
Bara de comandă din Explorer: adio, dar rămân cu tine!

Bara de comanda Explorer inainteBara de comanda Explorer dupaUna dintre cele mai enervante caracteristici „inovatoare” a Explorer-ului din Vista este bara de comandă, adică acea chestie verde cu butoane care rareori servesc la ceva (poate cu excepția lui Organize și a lui Views, dar de câte ori îți schimbi layout-ul favorit?). Dacă nu partajezi într-o fericire tot ce ai sau dacă nu arzi discuri pe bandă rulantă (și dacă o faci sunt toate șansele să folosești un alt program) de ce trebuie să vezi non stop butoanele acelea și de ce nu poți personaliza cumva acea bară, pentru a o aduce mai aproape de nevoie tale reale, nu de imaginea deformată a lui Microsoft despre utilizatorul de Vista, adică un puștan care dă la tot cartierul tot ce are prin calculator și arde discuri toată ziua (nu-mi dau seama ce cred ei că se arde pe toate discurile alea)?

Ei bine, nu vă pot răspunde la întrebările astea pentru că nici Microsoft n-a răspuns de câte ori a fost întrebată. Ce e mai trist e că nimeni din comunitatea tweakerilor nu a găsit o cale de a ajusta măcar un pic bara de comandă. Așa că, îți place sau nu, vei vedea întotdeauna opțiuni adăugate automat de Microsoft pentru diversele tipuri de fișiere sau foldere pe care le selectezi în Explorer. Măcar ai posibilitatea de a-i schimba culoarea cu ajutorul temelor, în special cele care clonează Windows 7, unde bara este de un bleu deschis, care măcar „se pupă” cu restul interfeței.

Sau nu?

Spre imensa mea satisfacție, am găsit un tweak care permite auto-ascunderea barei de comandă din Vista (sub Windows 7 n-am încercat, dar am citit că merge, deși, cum spuneam, acolo bara de comandă nu e atât de enervantă). Iar soluția mi se pare ideală pentru că eliminarea cu totul a barei ar duce la complicații dacă ai nevoie să ajungi la Folder Options (ajungi, dar mai pe după piersic). Bara va apărea doar când mouse-ul se va afla deasupra unei mici linii verzi care rămâne vizibilă și se auto-ascunde când iei mouse-ul de acolo.

Vă avertizez din start că metoda presupune editarea unui fișier de sistem, deci backup-ul lui înainte de orice este obligatoriu. Altă condiție preliminară este să vă asigurați că aveți drepturi de editare asupra respectivului fișier, pe care va trebui sa-l preluați în proprietate. Pentru asta,  descărcați TakeOwnership.zip de aici și dublu-click pe fișierul InstallTakeOwnership.reg din arhivă  (pentru a elimina opțiunea, dublu-click pe RemoveTakeOwnership.reg ).
Fișierul pe care trebuie să-l editați este „Shellstyle.dll”, care se află în folderul cu teme al Windows-ului. Dacă folosiți tema implicita a lui Vista, „Shellstyle.dll” se află aici (dacă folosiți altă temă mergeți în folderul temei respective) :

%windir%\Resources\Themes\Aero\Shell\NormalColor

Pas cu pas, trebuie să comiteți următoarele:

1. Deschideți „Shellstyle.dll” în Resource Hacker (îl găsiți aici, merge și pe 64-biți).
2. Mergeți la „UIFILE -> 1 -> 1033„.
3. Apăsați <Ctrl>+F sau click pe „View -> Find Text…„.
4. Acum tastați „<style resid=”FolderBandStyle”>” (fără ghilimele) în boxul de text „Find what„.
5. Veți ajunge la următoarea linie:

<style resid=”FolderBandStyle”>
<Element
background=”argb(0, 0, 0, 0)”
/>

Acum apăsați <Enter> după linia „<style resid=”FolderBandStyle”>” și adăugați următoarele:

<if mousefocused=”false” mousewithin=”false”><Element
padding=”rect(0rp,0rp,0rp,-28rp)”/></if>

În final trebuie să arate așa:

<style resid=”FolderBandStyle”>
<if mousefocused=”false” mousewithin=”false”><Element
padding=”rect(0rp,0rp,0rp,-28rp)”/></if>
<Element
background=”argb(0, 0, 0, 0)”
/>

6. Gata. Acum click pe butonul „Compile Script” și apoi salvați fișierul.
7. Log off sau restart pentru a vedea modificările.

Mare atenție și urmați întocmai pașii descriși mai sus că altfel Explorerul o va lua razna!

Tutorialul îi aparține lui Vishal Gupta, iar creditele merg către U.K.Intel…

Sursă: Tweaking with Vishal

Descărcați Take Ownership de pe PlayTech

Descărcați Resource Hacker 3.5.2 Beta de pe PlayTech