10 feb. 2010 | 20:46

Autologin pentru computerul de acasă

ACTUALITATE
Autologin pentru computerul de acasă

Nimic mai natural decât să tastezi username-ul și parola sau să faci un click și să introduci parola ori de câte ori te loghezi la un computer. Este deja una dintre rutinele zilei, dar poate pentru sistemul de acasă ai vrea un acces ceva mai rapid, mai ales dacă ești singurul utilizator și nu ai de ce să-ți faci probleme că s-ar putea loga vreun nedorit terț.

Cel mai simplu ar fi fost să nu stabilești o parolă încă de la instalarea sistemului de operare, caz în care dacă este setat un singur cont de utilizator fără parolă, sistemul te loghează automat. Dar nu este deloc recomandabil, chiar dacă ești singurul utilizator. Și asta din rațiuni de securitate, mai ales dacă nu ai blocat accesul din exterior și sistemul tău poate fi accesat de la distanță, pentru troubleshooting (motivul oficial pentru care opțiunea este activată implicit la instalare).

Pentru a preveni accesul neautorizat al sistemului din exterior, dar și un startup mai comod, mai ales când instalezi sau dezinstalezi ceva și trebuie să tot repornești mașinăria, trebuie să găsești o cale ca Windows să țină minte parola ta. Sub Windows XP lucrurile se rezolvau simplu, cu ajutorul PowerToy-ului TweakUI. Sub Vista sau Windows 7 însă, opțiunea nu este imediat vizibilă, dar e și mai simplu, pentru că nu mai ai nevoie de un alt program.

useraccount1

useraccount2

Este suficient să apeși meniul Start și să tastezi netplwiz, după care va apărea o fereastră în care tot ce ai de făcut este să selectezi contul pentru care vrei logare automată, să debifezi opțiunea Users must enter a name and password to use this computer și să faci click pe OK. Imediat va apărea o nouă fereastră care îți cere username-ul și parola pentru utilizatorul care să fie logat automat. Introdu-le și gata.

Un truc simplu, dar pentru care avertismentul clasic sună un pic diferit: Nu face asta la serviciu!

Sursa: It’s Vista