21 sept. 2010 | 17:15

ASUS 1215N – cel mai performant netbook. Face istorie sau doar devine? [Review]

TEHNOLOGIE
ASUS 1215N - cel mai performant netbook. Face istorie sau doar devine? [Review]

netbook, laptop, Asus, Eee PC, Seashell, Asus Eee PC, 1215N, Optimus, Nvidia, IntelVa era dor de un Seashell? Ei bine, cu modelul 1215N, cei de la ASUS lanseaza un adevarat monstru marin, care este, fara indoiala, cel mai puternic netbook pe care l-am vazut pana acum.

ASUS 1215N este un netbook. Si chiar daca dotarea sa hardware excede nivelul cu care ne-au obisnuit pana acum netbook-urile, atingand un nivel de performanta apropiat de cea a unui laptop in toata regula, 1215N ramane un netbook. Sau cel putin asa este el pozitionat de producatori. Dar ce este exact un netbook? Un computer destinat utilizarii in principal cu aplicatii web? Un laptop foarte ieftin dar care ruleaza performant putine alte chestii in afara sistemului de operare? Laptopul saracului sau un fashion statement? Un dispozitiv de comunicatii mai bine dotat decat un smartphone? Sau o clasa de dispozitive mobile in plina expansiune si care acopera o plaja din ce in ce mai larga de nevoi de computing mobil? Ei bine, da. Netbook-urile au devenit o clasa de produse suficient de variate incat un raspuns afirmativ poate fi dat oricarei intrebari de mai sus (si multor altora care nu au fost puse), iar in varful lantului trofic pare sa se instaleze chiar 1215N, despre care vorbim aici.

netbook, laptop, Asus, Eee PC, Seashell, Asus Eee PC, 1215N, Optimus, Nvidia, IntelCu acest nou model, ASUS ridica stacheta pietei netbook-urilor la un nivel fara precedent. Daca prin intermediul primului Eee PC ASUS inventa, practic, o noua piata, cu acest model estompeaza considerabil granita dintre netbook-uri si laptopuri, ceea ce s-ar putea dovedi in egala masura revolutionar si periculos: revolutionar intrucat putem fi martorii nasterii unei noi clase de dispozitive mobile, destul de greu de imaginat insa; periculos, pentru ca un element crucial al netbook-urilor era pana acum pretul redus, iar ultimul lucru de care ar putea avea nevoie piata netbook-urilor (si orice alta piata, ca sa fim corecti) ar fi o reforma de tip romanesc. Nu stiu cata lume se va mai indrepta spre zona netbook-urilor daca acestea vor deveni doar marginal mai ieftine decat laptopurile, iar daca netbook-urile viitorului vor fi la fel de 1215N, oricum le vom numi netbook-uri doar din simpla inertie.

Dar oricat as bate eu campii cu consideratii preliminare, cel mai elocvent ramane insusi produsul, in ale carui detalii voi intra in continuare.

Ca de obicei, prima impresie o produce designul, care in cazul lui 1215N imbraca doua forme: un negru sobru si elegant si un argintiu metalizat foarte sic. Ambele variante colorisitice (aparatul de test a fost unul argintiu) completeaza fericit formatul compact si curbele sale line, lasand o prima impresie de lucru inchegat si bine facut, ceea ce ulterior se si confirma, la o analiza mai atenta a calitatii constructiei.

netbook, laptop, Asus, Eee PC, Seashell, Asus Eee PC, 1215N, Optimus, Nvidia, IntelDaca in cazul variantei pe negru nu te asteapta nici o supriza, la cea argintie, care pare metalica la prima vedere, vei acea surpriza sa constati ca intreaga carcasa este plastic, ceea ce-i confera un aer primavaratic, de 1 aprilie. Dar nu este o surpriza neplacuta, intrucat, spre deosebire de multe alte netbook-uri sau laptopuri care ne-au obisnuit cu o combinatie carcasa glossy – tastatura mata, 1215N are un finisaj preponderent mat, iar tastatura are doar butoane mate, panoul de dedesubt fiind glossy. Deci, cumva, invers decat norma. Lucioasa este si marginea display-ului, dar, per ansamblu, ai putine locuri in care ai putea lasa amprente in conditii normale de utilizare, ceea ce am apreciat foarte mult. Singurul loc straniu ramane bareta trackad-ului, care este metalica si constrasteaza cam ciudat cu plasticul inconjurator, care doar mimeaza metalul. Dar asta ramane doar o mica problema pentru varianta argintie a lui 1215N. In varianta pe negru, pe care am vazut-o insa doar in poze, nu prea am ce obiectii sa ridic.

netbook, laptop, Asus, Eee PC, Seashell, Asus Eee PC, 1215N, Optimus, Nvidia, IntelTastele de tip chiclet sunt bine spatiate si placute la atingere, au un feedback bun, dar nu poti sa nu remarci ca, in centrul tastaturii, panoul de dedesubt se cam curbeaza, chiar si la atingeri relativ usoare, ceea ce cam surprinde, pentru ca in rest carcasa este rigida, iar articulatiile ecranului nu prezinta nici un fel de joc sesizabil. Dar per ansamblu usoara curbura de care vorbeam nu provoaca disconfort in timpul tastarii, este cel mult un semnal ca e bine sa eviti obiecte grele in zona aceea.

Dupa prima privire, insa, oricat ar fi ea de atenta la imperfectiuni, din momentul in care pornesti intreaga masinarie o sa cam uiti de ele. Pentru ca, asa cum spuneam, ASUS 1215N este cel mai puternic netbook pe care l-am vazut pana acum si performanta pe care o ofera este fara precedent in lumea netbook-urilor.

In primul rand este vorba de Optimus, tehnologie care ar trebui sa fie deja familiara cititorilor Playtech si care iata ca deja cunoaste o prima incarnare in lumea netbook-urilor, ceea ce aduce cu sine un considerabil spor de performanta si eficienta. Si da, asta inseamna doua sisteme video independente pe un netbook, care sunt activate automat in functie de necesitatile generate de continutul rulat la un anumit moment dat, exact ca la verii mai mari din clanurile laptopurilor.

netbook, laptop, Asus, Eee PC, Seashell, Asus Eee PC, 1215N, Optimus, Nvidia, IntelAtunci cand nu este nevoie de grafica oferita de procesorul Nvidia ION2 (GT218), cu 16 stream-uri de procesare, netbook revine la serviciile cipului grafic integrat Intel GMA 3150, care rezolva cu minim de resurse consumate nevoile standard de operare atunci cand nu folosesti aplicatii mai gurmande. Dar cand vine vorba de grafica, intra in actiune procesorul Nvidia ION2 care ofera fara nici o problema redare de continut high definition 1080p pe un display iluminat cu LED-uri, HD, glare, de 12,1 inci, e drept doar la o rezolutie 1366 x 768, si desigur in format 16:9.

Decoderele hardware integrate in 1215N decodeaza perfect fisiere in format H.264, VC1 si MPEG2, iar daca vrei semnalul redat la calitate maxima, prin output-ul HDMI il poti rula pe un ecran FulHD 1080p. Cu Optimus integrat, acest netbook are si toate beneficiile oferite de aceasta tehnologie, inclusiv posibilitatea de a juca chiar si cele mai recente jocuri video la setari decente, ceea ce, cuplat cu toate celelalte capabilitati multimedia face din 1215N un netbook fara precedent.

netbook, laptop, Asus, Eee PC, Seashell, Asus Eee PC, 1215N, Optimus, Nvidia, IntelDeloc de ingnorat este si motorizarea principala a acestui netbook, care se bazeaza pe procesorul dual-core Intel Atom D525 la 1,8 Ghz, una din „prospaturile” recent lansate la Computex 2010. Dotarile sunt completate de o memorie de 2GB care poate fi extinsa pana la 4GB daca intentinezi sa rulezi un sistem de operare pe 64 de biti (aparatul de test a venit cu un Win 7 Home Premium pe 32 de biti).

ASUS 1215N vine cu Bluetooth 3.0 si USB 3.0 (2 x USB 3.0 si 1 x USB 2.0 cu functie de incarcator atunci cand PC-ul este oprit). Celealte specificatii intra la categoria „usual suspects” cu wireless 802.11b/g/n, un port HDMI, un altul VGA, card reader SD/MMC (SDHC), si porturile audio, amplasate discret si aerisit pe lateralele aparatului.

Pe partea de stocare vorbim de un hard disk de 250GB, iar ASUS ofera gratuit, timp de un an, si 500GB pe ASUS Webstorage.

Configuratia hardware bine echilibrata ofera utilizatorului si o perfomanta pe masura in multiple scenarii, de la redare multimedia HD, la jocuri video sau rularea aplicatiilor uzuale Office si, desigur, navigare pe Internet.

netbook, laptop, Asus, Eee PC, Seashell, Asus Eee PC, 1215N, Optimus, Nvidia, IntelOrice l-am pus sa faca nu am simtit aproape deloc limitarile intalnite la alte netbook-uri si 1215N s-a comportat mai mult decat decent. Pentru un netbook insa, pentru ca, oricat de entuziasmat as fi fost de prima privire aruncata pe specificatii, diferenta de performanta si surplusul de putere de calcul bruta a unui laptop performant se simt totusi. Comparat dupa criterii precum viteza de lansare si executie a diverselor aplicatii, fluenta in redare a diverselor formate multimedia sau performanta in jocuri, ASUS 1215N este clar peste toate netbook-urile pe care le-am vazut pana acum. Aceeasi comparatie facuta cu un laptop obisnuit, cu configuratia standard a momentului, justifica insa pozitionarea facuta de producatori.

Un alt element remarcabil mi s-a parut camera web integrata, care are din constructie un acoperitor de natura a-ti garanta integritatea spatiului privat. Cu capacul pus, nici o activare accidentala a camerei nu te va expune, cee ce mi se pare un detaliu pe care ASUS l-a gandit foarte bine.

netbook, laptop, Asus, Eee PC, Seashell, Asus Eee PC, 1215N, Optimus, Nvidia, IntelPentru un netbook, gandit sa fie folosit in conditii de mobilitate, autonomia bateriei devine o specificatie cheie, iar ASUS 1215N sta foarte bine la capitol acesta. Oficial, producatorul vorbeste de pana la 7 ore de autonomie a bateriei cu 6 celule la 5200mAh si care scoate 57W/h. Mie mi-a mers ceva mai mult de patru ore, e drept folosit in regim de „curiozitate”, in care am activat cam tot ce mi-a trecut prin cap. Cred ca, dupa faza initiala de descoperire, un utilizator va obtine in conditii normale undeva in jur de 5 ore de autonomie, ceea ce nu-i deloc rau pentru un netbook.

Dar nu doar performanta este principalul diferentiator al lui 1215N in peisajul netbook-urilor, ci si pretul. Cel oficial recomandat in Europa, unde netbook-ul este disponibil de la inceputul acestei luni, este de 499 de euro, ceea ce la rafturile din Romania va insemna binisor peste 2.000 de lei. M-as feri de o estimare a succesului unui netbook de peste 2.000 de lei in contextul reformei turbate care bantuie zilele astea Romania, dar sa nu uitam de faza aia, atat de draga romanilor, cum ca „suntem prea saraci sa ne permitem lucuri ieftine”. Ca raport pret/performanta, oferta ASUS 1215N mi se pare adecvata, iar daca lumea nu-l va percepe ca pe un netbook cu steroizi foarte scump, acest netbook ar putea avea succesul pe care chiar cred ca il merita.

netbook, laptop, Asus, Eee PC, Seashell, Asus Eee PC, 1215N, Optimus, Nvidia, IntelDar oricare ar fi perceptia si succesul comercial de care se va bucura, ASUS 1215N va ramane, in opinia mea, un lider al pietei de netbook-uri. Iar daca ASUS va proceda ca si in cazul multor laptopuri din portofoliul sau, o varianta si mai performanta nu se va lasa prea mult asteptata. Trec netbook-urile intr-o noua clasa sau avem de a face cu nasterea unei clase hibride? Ramane de vazut. Nu stiu daca performanta va conta mai mult pentru utilizatori decat factorul pret, ceea ce, in ultima instanta, va determina evolutia viitoare a netbook-urilor, dar ASUS 1215N si-a adjudecat deja un loc cu multe superlative in istoria genului.