20 dec. 2010 | 15:19

Amanarile Google TV

ACTUALITATE
Amanarile Google TV

Google TV a intrat deja in zona amanarilor. Desi luna viitoare, la CES (Consumer Electronics Show), era stabilit ca va fi prezentat noul software Google pentru televizoare, care aduce video web si alte “lucruri destepte” de computer pe televizoare, se pare ca pachetul nu este inca gata.

Google are deja o intelegere cu Sony pentru televizoare cu Internet. Cu toate acestea, alti producatori TV – Toshiba, precum si LG Electronics si Sharp – pregatesc propriile versiuni de sisteme.

Oricum, Google se pare ca le-a cerut companiilor sa isi amane lansarile, intrucat software-ul sau nu are o versiune finala. Compania are o istorie in domeniul amanarilor in preajma lansarii, iar acum lucrurile sunt cu atat mai incurcate cu cat producatorii de electronice pentru consumatori au o miza mare cu ocazia sarbatorilor.

De exemplu, anul acesta aparitia Chrome OS a tot fost asteptata pentru lansarea noilor laptopuri – atat de asteptata, incat a fost ratat sezonul sarbatorilor. De asemenea, stiti bine intarzierea legata de versiunea Android pentru smartphone-uri si tablete, iPad-ul celor de la Apple ramanand “rege” de Craciun.

Purtatorul de cuvant al Google, Gina Weakley, nu a comentat despre “zvonurile si speculatiile” referitoare la produsele nelansate. “Scopul nostru pe termen lung este sa colaboram cu o comunitate mare de producatori de electronice pentru a lansa o noua experienta de vizionare TV si intentionam ca, impreuna cu partenerii nostri, sa aducem pe piata mai multe dispozitive in urmatorii ani.”

Potrivit intelegerii cu Sony, primele televizoare Google erau asteptate pe piata in luna octombrie, cu preturi de la 600 de dolari pentru un model HD de 24 inci si ajungand la 1.400 dolari pentru un televizor de 46 inci. Sony si Logitech vand si componente care le permit utilizatorilor sa isi adapteze televizorul pe care il au deja acasa. Mai nou, se pare ca si cei de la Samsung au niste componente, similare celor Sony si Logitech.

Produsele Google TV sunt asemanatoare computerelor, ruland cu ajutorul procesoarelor Intel Atom, integrate de regula in laptop-uri.

Oamenii vor plati sa vada filme si emisiuni la cerere si vor putea viziona programul TV obisnuit. Oricum, depinde si de retelele TV daca vor furniza continut pe Google TV. In plus, noua oferta Google aduce si posibilitatea vizionarii de clipuri YouTube, precum si a pozelor pe un ecran mai mare.

Pe de alta parte, Google promite aplicarea celei mai importante compomente a sa, cautarea, pe televizor. In loc de a naviga prin meniu, utilizatorii pot cauta numele emisiunii preferate pentru a vedea cand este difuzata si unde este disponibila online, printre rezultate aparand inclusiv linkuri spre site-uri cu informatii suplimentare despre emisiune si actori.

Oricum, conceptul de Google TV nu este inca foarte clar si nu se stie, de exemplu, cum va fi construita telecomanda mai exact, daca si in ce fel va include un maus si tastatura, cum se vor suprapune ferestrele astfel incat sa nu acopere comenzi de baza si altele..

In pofida limitarilor, producatori mari TV sunt pregatiti sa sara in barca Google TV. Momentan, dupa cum am spus la inceput, li s-a cerut sa isi amane lansarile pana la finalizarea noii versiuni de software, care va include si un magazin de aplicatii.

Serviciul Google TV a fost anuntat in luna septembrie pentru lansare in toata lumea in 2011, dupa cum a scris Wall-Street.


Sursa: NYtimes