24 iun. 2010 | 14:28

Adobe Flash Player 10.1, lansat oficial pentru mobile

ACTUALITATE
Adobe Flash Player 10.1, lansat oficial pentru mobile

Adobe si Nvidia au lansat aplicatia Flash Player 10.1 pentru dispozitivele mobile, utilizatorii avand posibilitatea de a accesa pentru o perioada mai lunga de timp mai mult continut Flash, inclusiv jocuri, animatii, aplicatii Rich Internet (RIA), ecommerce, muzica, video si altele. Prin urmare, scopul este acela de a face posibila experienta Flash PC si pe mobil.

„Nvidia si Adobe au lucrat impreuna pentru a transforma accelerarea GPU pentru Flash Player 10.1 in realitate. Acum, cele doua companii sunt implicate in aducerea acestor beneficii de performanta si putere pentru o noua generatie de smartphone-uri si tablete cu tehnologia Tegra”, a declarat Neil Trevett, VP of mobile content in cadrul Nvidia.

Printre imbunatatiri sunt incluse suport pentru accelerometru pentru vizualizarea continutului in formate landscape si portrait, Smart Zooming, dar si o serie de caracteristici menite a eficientiza utilizarea CPU-ului si performanta bateriei. De exemplu, exista Smart Rendering, astfel incat continutul Flash sa ruleze doar dupa ce este incarcat si vizibil pe ecran, Sleep Mode, pentru incetinirea playerului la intrarea dispozitivului in modul screen saver, dar si intreruperea automata a playerului la primirea unui apel telefonic.

Totusi, in comunicatul Adobe nu este precizat nimic despre suportul pentru operatiuni multitouch, anuntat inca de anul trecut.

Flash Player 10.1 va fi disponibil in varianta finala pentru smartphone-uri si tablete odata cu trecerea la Android 2.2 “Froyo”. Printre dispozitivele care vor suporta “Froyo” si Flash Player 10.1 se vor numara Dell Streak, Google Nexus One, HTC Evo, HTC Desire, HTC Incredible, DROID by Motorola, Motorola Milestone, Samsung Galaxy S.

De asemenea, Flash Player 10.1 a fost lansat pentru platforme mobile bazate pe Android, BlackBerry, webOS, versiuni viitoare de Windows Phone, LiMo, MeeGo si Symbian OS. In lunile urmatoare, se asteapta ca aplicatia sa fie preinstalata pe smartphone-uri, tablete si alte dispozitive.

In ceea ce priveste integrarea Flash in dispozitivele Apple, momentan nici vorba de asa ceva, Steve Jobs declarandu-se de mai multa vreme nemultumit de „sistemul inchis” Flash.

Iata o serie de clipuri demo cu Flash Player 10.1 pe diverse dispozitive:

Deocamdata, puteti incerca versiunea desktop de Flash Player 10.1 pentru Windows, Mac OS si Linux.