02 iul. 2010 | 16:40

Acer Aspire 1825PT – Tablet sau Notebook? [Review]

TEHNOLOGIE
Acer Aspire 1825PT - Tablet sau Notebook? [Review]

Acer, Acer Aspire, Acer Aspire 1825PT, Acer tablet, Acer Aspire 1825PT acumulator, Aspire, Acer Aspire 1825PT baterie, Acer Aspire 1825PT HDMI, Microsoft, Tablet PC, tableta Acer,  tabletPC

Notebook-ul, acel PC care acum cativa ani era detinut doar de directorii companiilor de renume, mai ales din cauza pretului, iar acum a ajuns sa poata fi achizitionat doar din cateva burse de student eminent daca e sa parafrazam una din expresiile folosite chiar de unul din reprezentantii Acer, companie ce se situeaza pe primul loc la vanzari la noi in tara precum si in multe altele.

La prima vedere pare un simplu notebook, unul cu o diagonala de 11,6 inci si o greutate medie de 1,7 kilograme. Designul este produsul a multi ani de experienta in domeniu, oferind exact ceea ce doreste consumatorul de la un laptop in zilele noastre si anume: un aspect lucios cu finisaje de inalta calitate, un design elegant si totodata cat se poate de simplu si o serie de caracteristici ce vor fi prezentate mai pe larg in acest review. Existenta unei singure balamale pentru display dovedeste exact segmentul caruia ii este destinat. Acer Aspire 1825 PT este un tablet PC. Display-ul cu o rezolutie HD 720p este dotat cu un touchscreen de calitate, care rareori m-a facut sa revin asupra vreunei comenzi facute, avand un timp de raspuns mic si o acuratete ridicata. Opiniile din acest review nu sunt numai personale, tabletul petrecand o buna bucata de vreme si in mainile unuia dintre colegii mei. De asemenea, a atras atentia multor alte persoane carora a trebuit sa le refuz politicos cererea de imprumut, dat fiind faptul ca este un produs la test. Aspire 1825PT este disponibil in trei variante de culoare: albastru, negru si rosu, ultima fiind de departe cea mai atragatoare. Mai sus amintita balama pentru display permite rotirea acestuia la 180 de grade pentru a putea fi pliat peste tastatura de dimensiuni mari, cu taste de asemenea mari si bine distantate, butoanele avand si o cursa scurta, fiind astfel perfecte pentru scris.

Acer, Acer Aspire, Acer Aspire 1825PT, Acer tablet, Acer Aspire 1825PT acumulator, Aspire, Acer Aspire 1825PT baterie, Acer Aspire 1825PT HDMI, Microsoft, Tablet PC, tableta Acer,  tabletPC

Configuratia lui Aspire 1825PT este destul de interesanta, fiind propulsat de un procesor Intel Core 2 Duo ULV, 7300, de 1.3 GHz, procesor ce face o echipa buna cu 4500MHD-ul folosit ca si accelerator grafic. Placa grafica permite acapararea unei cantitati de aproape 2 GB de memorie RAM din cei 4 GB aflati pe sistem, pentru rularea unor jocuri la o rezolutie si cu un framerate decent. De asemenea, aceasta permite rularea cu ajutorul GPU-ului a continutului FullHD si redarea acestuia pe un televizor prin intermediul unui cablu HDMI disponibil cu notebook-ul. Daca tot am mentionat unul din elementele de conectica ale acestui dispozitiv, le putem enumera pe toate. Astfel, notebook-ul detine, pentru partea de video, si un conector VGA, 3 porturi USB 2.0, doi conectori de audio, unul pentru casti sau boxe si al doilea pentru microfon, un cititor de carduri precum si un conector de retea LAN. HDD-ul de 320GB se dovedeste a fi incapator pentru aproape orice fel de informatie stocata, acesta fiind un model de 5400rpm provenit de la Western Digital. La capitolul conectica wireless este dotat cu un modul Bluetooth, un modul de retea si optional, pentru cei care au nevoie, cu un modul 3G.  Sunetul este peste medie, cele doua difuzoare integrate oferind posibilitatea vizionarii unui film sau auditiei unor melodii la o calitate destul de buna. Mai jos aveti un tabel ce contine configuratia completa pentru acesta.

[table id=22 /]

Touchpad-ul este de dimensiuni rezonabile si suporta gesturi la fel ca multe dintre noile modele Acer. De asemenea, si display-ul este compatibil cu o serie de comenzi folosind mai multe degete. Astfel, putem derula paginile web, trece de la o pagina la alta, putem face zoom si roti imagini sau alte informatii, toate acestea prin intermediul touchscreen-ului foarte sensibil. Poate un punct in minus ar fi unghiul mai redus de vizibilitate si displayul glossy, care face ceva mai greoaie folosirea acestuia in lumina puternica. Calitatea imaginii este foarte buna, display-ul avand niste culori de invidiat si un contrast si o luminozitate ridicate, ce se datoreaza, in principiu, iluminarii panoului cu ajutorul LED-urilor. Un al element ce merita punctat si mentionat la acest produs este existenta senzorului giroscopic, care va roti automat imaginea, odata cu schimbarea pozitiei dispozitivului. Astfel iese in fata multor altor tablet PC-uri de pana acum, care aveau un buton dedicat pe display pentru acest lucru.

Acer, Acer Aspire, Acer Aspire 1825PT, Acer tablet, Acer Aspire 1825PT acumulator, Aspire, Acer Aspire 1825PT baterie, Acer Aspire 1825PT HDMI, Microsoft, Tablet PC, tableta Acer,  tabletPC

Constructia este una foarte reusita si aici putem aprecia robustetea de care da dovada, atat folosit ca si un laptop normal, cat si ca un tablet PC. Carcasa este foarte bine realizata, cu elemente de intarire in zonele solicitate, cum ar lacasul acumulatorului. Bateria este impartita in 3 sectiuni pentru a lasa loc acestor elemente de constructie, destul de importante. Grosimea si forma acesteia permit o prindere destul de buna a dispozitivului pentru folosirea in mod tablet. Rotirea display-ului se face intr-un singur sens, aici trebuie sa aveti gija sa nu il fortati in sens invers, iar asezarea acestuia in pozitie inchisa sau un mod tablet se face cu ajutorul unor ghidaje magnetice, destul de eficiente in pozitionarea acestuia, insa care au un mic joc in folosire. Acumulatorul ofera o durata de viata de aproximativ 6-7 ore in folosinta continua, cu modulul wireless dezactivat, o cifra destul de buna in comparatie cu alte dispozitive asemanatoare.

Sistemul de operare preinstalat este un Windows 7 cu tot cu interfata pentru touchscreen, care este foarte bine implementata, desi aparent mai greu de folosit, insa si la rezolutia ridicata a display-ului este foarte precis si usor de folosit. Exista si o varianta cu o configuratie mai slaba, dotata cu un procesor single core, 3GB memorie RAM si un acumulator mai mic, care bineinteles este si mai ieftina, avand totusi in vedere ca pretul modelului testat de noi este de aproximativ 3100 Lei. Probabil v-ati intrebat pentru ce ar fi bun un tablet PC si ce aduce el in plus fata de un PC normal. Ei bine, raspunsul este destul de elaborat. Tablet-ul poate fi folosit pentru un slideshow de imagini, pentru o demonstratie business, pentru citirea milioanelor de titluri de e-book-uri disponibile deja pe internet sau pentru folosirea pe post de navigator, o harta fiind cel mai bun exemplu. Ca si software aditional, modelul 1825PT vine cu o serie de elemente din gama Surface de la Microsoft si anume Globe, o alternativa la Google Earth, Collage, pentru editarea si vizualizarea de imagini, precum si o serie de jocuri create pentru interfata touchscreen. Dashboard-ul sau panoul de lucru creat special pentru acest model permite pornirea unor aplicatii ca Windows Media Player, Internet Explorer, etc, direct dintr-o interfata personalizata si usor de utilizat.

Un element care a mai fost precizat in trecut este acela al software-ului preinstalat. Sunt de parere ca acesta este binevenit pe multe PC-uri insa intr-o anume cantitate. Cei de la Acer au facut se pare parteneriate cu o multime de producatori de software pentru ca pe notebook-urile acestora exista o multime de softuri de comunicare, socializare, diverse plugin-uri toolbar-uri chiar si o colectie impresionanta de jocuri care pe unii utilizatori ii va face fericiti altora le va da o bataie de cap destul de mare in procesul de dezinstalare. Ar trebui macar ca utilizatorul sa aiba optiunea de a le instala personal in caz de nevoie, nu sa fie bombardat cu acestea. Un impediment in cadrul acestei teorii ar putea fi si lipsa unitati optice. Avand in vedere ca l-am utilizat aproximativ 2 saptamani si am observat abia la sfarsit ca nu are unitate optica, acest lucru nu cred ca va crea o problema pentru utilizatori.

In concluzie, modelul Acer Aspire 1825PT este un Best Buy. Este genul de dispozitiv care isi va gasi cu usurinta utilitatea in aproape orice fel de context, iar elementul definitoriu al acestuia, touchscreen-ul, este bine primit de aproape orice utilizator. Atat pentru mediul business, cat si pentru cel personal, device-ul isi poate gasi aplicativitate in cazul gestionarii de produse, editarii fisierelor Excel sau Word, redactarii de documente, gasirii unei rute cat mai optime pana la destinata dorita fara a mai folosi o harta obisnuita si, de asemenea, pentru activitatea de invatare a copiilor se poate dovedi o unealta exceptionala.