30 dec. 2009 | 14:38

Jocurile retro pentru iPhone ale anului 2009

ACTUALITATE
Jocurile retro pentru iPhone ale anului 2009

Oricine are experiență în gaming în ultimii… zece ani sigur va găsi ceva interesant în aceste jocuri. Au fost, într-adevăr, și ceva dezamăgiri la capitolul ”retro”, dar lista de mai jos adună câteva jocuri chiar bune lansate în 2009.

Oregon TrailThe Oregon Trail – Dezvoltat de Don Rawitsch, Bill Heinemann şi Paul Dillenberger în și produs de MECC în 1974, acest joc educativ a fost inspirat din viaţa reală de pe Oregon Trail, o rută importantă de migrare din America de Nord, dinspre râul Missouri către ținutul Oregon. Jocul a fost conceput pentru a îi învăța pe copiii de școală despre acest episod din secolul al 19-lea. Varianta pentru iPhone și iPod Touch a fost realizată de Gameloft și lansată la 11 martie 2009.

Dragon's LairDragon’s Lair – Produs în 1983, jocul contrasta puternic cu alte titluri arcade ale timpului, producând o mare senzație. A fost jucat atât de mult, încât  încât multe aparate au cedat din cauza suprasolicitării. A fost un joc de mare succes și este în continuare căutat de colecționari, fapt pentru care a fost lansat și pentru alte formate, inclusiv pentru iPhone.

Space AceSpace Ace – A fost anunțat în octombrie 1983, la doar câteva luni după Dragon’s Lair, iar lansarea a avut loc în primăvara anului 1984. Varianta actuală este o adaptare excelentă a jocului original pe disc laser. În joc veți fi Space Ace și veți încerca să o eliberați pe Kimberly și să salvați Pământul. Apariția titlului pe platforma mobilă Apple iPhone a avut loc în mai 2009.

Cobra CommandCobra Command – Un alt titlu clasic pe disc laser al anilor ’80, însă de data aceasta pilotați un elicopter LX-3 Super Cobra și vă aflați printre teroriști, care amenință lumea și au devenit o forță diabolică. Jocul a fost îmbunătățit cu noi elemente grafice, efecte sonore și diverse surprize p ecare le puteți accesa pe parcurs. Varianta pentru iPhone/iPod Touch a fost lansată în luna noiembrie.

ArchonArchon Classic – Inițial, jocul a fost dezvoltat pentru computerele Atari, în 1983, iar ulterior a fost transferat şi pe alte sisteme ale vremii: Apple II, Commodore 64, Amstrad CPC, ZX Spectrum, Amiga, IBM PC, Apple Macintosh, PC-88 și NES. Titlul clasic Archon: The Light and Dark, al Electronic Arts, a fost un adevărat hit al anilor ’80. Jocul, un shooter de acțiune care seamănă cu șahul, a fost adaptat bine pentru iPhone, deși este puțin mai ușor decât originalul.

Ghosts'n GoblinsGhosts’n Goblins Gold Knights – Aici nu vorbim despre o adaptare a unei anumite versiuni de joc, ci de o varianta specială pentru iPhone. Se joacă puțin mai ușor, dar este captivant dacă vă obișnuiți cu butoanele d-pad ale ecranului. Jucătorul va controla un cavaler, pe nume Arthur, care trebuie să învingă tot felul de creaturi, zombies și demoni, pentru a o elibera pe prințesa Prin Prin. Pe parcursul jocului, puteți alege arme noi, aveți bonus-uri diverse și acces la armuri de tot soiul.

Pinball FantasiesPinball Fantasies – Este un joc clasic Amiga de pinball, de care fanaticii acestui gen s-au îndrăgostit iremediabil. Pinball Fantasies a fost dezvoltat de Digital Illusions la sfârșitul anului 1992, ca o continuare a Pinball Dreams. Un alt sequel a fost lansat în 1995, numit Pinball Illusions, iar versiunea pentru iPhone a apărut în iulie 2009, realizată de Cowboy Rodeo sub denumirea Pinball Dreaming: Pinball Fantasies.

MystMyst – Este un joc de aventură, conceput şi regizat de frații Robyn și Rand Miller și dezvoltat de Cyan Worlds. Frații Miller au început să lucreze la Myst în 1991 și l-au lansat pentru computerele Macintosh în 1993. Se spune că acest joc a accelerat adoptarea CD-Rom-urilor. În aprilie 2009 a fost lansat și în varianta iPhone, interfață la care a fost adaptat foarte bine. Totuși, dimensiunea originală de download în iTunes App Store era de 727 MB, foarte mare după standardele iPhone.

Wolfenstein 3DWolfenstein 3D Classic – Acest joc video este privit drept cel care a popularizat genul first person shooter pe PC. Creat de id Software şi lansat în 1992 pentru MS-DOS, jocul a fost inspirat din titlurile Muse Software ale anilor ’80, Castle Wolfenstein și Beyond Castle Wolfenstein. Putem spune că acesta este bunicul shooter-elor first-person. În varianta iPhone are un sistem de control foarte bun.

DoomDoom Classic – Acesta este shooter-ul first person clasic al id Software. Este cel de la care au pornit toate. De la apariția lui, în 1993, seria s-a îmbogățit cu trei continuări, numeroase extensiuni și un film. Pe iPhone a fost adus în iunie 2009, iar în curând poate vom avea un Doom II.

Secret of Monkey Island Special EditionSecret of Monkey Island: Special Edition – Este un joc de aventură dezvoltat de Lucasfilm Games în 1990 şi care a avut multe continuări, cunoscute ca seria Monkey Island. Varianta actuală a fost îmbunătățită cu elemente grafice, voce şi muzică, iar posibilitatea de a schimba între vechea şi noua grafică este un bonus. The Secret of Monkey Island: Special Edition este un remake avansat după The Secret of Monkey Island, special făcut pentru PC, Xbox Live Arcade și iPhone/iPod touch. Această variantă are personajele create într-un stil diferit și cadre de atmosferă desenate manual, împachetate într-o rezoluție widescreen de 1920 x 1080.


Sursa: Toucharcade