05 dec. 2009 | 14:40

Intel contramandează proiectul iniţial Larrabee

ACTUALITATE
Intel contramandează proiectul iniţial Larrabee

Intel LarrabeeIntel a anunțat vineri că procesorul său de grafică Larrabee va apărea inițial doar ca o platformă de dezvoltare software. Este o adevărată lovitură pentru cel mai mare producător de procesoare din lume, care încerca să lanseze primul său chip exclusiv de grafică de mai bine de zece ani. Intel nu a spus nici când anume va fi lansat chipul – se știe doar că se va întâmpla anul viitor –, nici ce alte versiuni ar mai putea apărea după lansarea inițială a produsului.
Analistul Jon Peddie, preşedinte al Jon Peddie Research, a spus că Intel nu își atinge obiectivele de performanță, iar acest lucru a fost evident la conferința SuperComputing09, care a avut loc luna trecută. ”Justin Rattner [de la Intel] a demonstrat că Larrabee atinge un teraflop, ceea ce este grozav, dar poți să traversezi strada și să cumperi o placă ATI pentru câteva sute de dolari care să atingă cinci teraflop”. Teraflopul este un indicator de performanță a cipului de grafică și înseamnă o capacitate de calcul mai mare de un trilion de operații pe secundă.
Larrabee, care a fost amânat în mod repetat, trebuia să apară inițial în 2008 și să concureze cu produse ale Nvidia și ATI.
Între timp, planurile Intel de lansare a primului chip cu procesor grafic şi CPU rămân neschimbate. Noul procesor Atom, denumit ”Pineview” și construit pe platforma ”Pine Trail”, va fi dedicat netbook-urilor.


Sursa: Cnet