13 iul. 2009 | 14:17

Google pregătește lansarea sistemului de operare Chrome

ACTUALITATE
Google pregătește lansarea sistemului de operare Chrome

Chrome OS

Chrome, sistemul de operare pregătit de Google, se află pe punctul de a vedea lumina pieței, potrivit unor zvonuri din industrie. Sistemul, al cărui nume coincide cu cel al browser-ului web realizat de Google, a fost anunțat în iulie anul trecut și se va baza pe ideea de funcționare a Linux. Totuși, șansele de a deveni un adevărat rival al Windows 7 pentru netbook-uri se pare că sunt destul de mari.

”Mă aștept ca lansarea Chrome OS să aibă loc în curând, pentru că au nevoie de un întreg sistem disponibil până la finalul lui 2010”, este de părere Rob Enderle, analist Enderle Group. Sistemul constă în produse de la partenerii proiectului Chrome OS, printre care Lenovo, Acer, Asus, HP, Toshiba și Qualcomm.

”Cred că Google încearcă să reducă entuziasmul creat în jurul Windows 7 şi să facă puțină zarvă pentru propriul sistem de operare. Zvonurile despre lansarea unor versiuni alpha Chrome OS într-o săptămână mi se par un răspuns la Windows 7”, afirmă Al Hilwa, director de program pentru dezvoltare de software al aplicațiilor la IDC. Totuși, el recunoaște că anunțul a creat o exaltare fără precedent.

În privința numelui, specialiștii sunt însă de părere că este o greșeală de marketing și branding ca browser-ul și sistemul de operare să aibă același nume, greșeală care va costa Google destul de mult.

Chrome OS este un sistem de operare rapid, ușor și disponibil open sourced, spunea Google la anunțarea proiectului. Sistemul, care promite un avans față de Linux, va folosi o nouă modalitate de afișare şi va fi dezvoltat pe platformă web.

Între timp, Google extinde browser-ul Chrome la platforma Mac OS X, o primă variantă fiind deja disponibilă. Versiunea beta pentru Mac va fi lansată în decembrie, după cum anunță pe blogul său Nick Baum, managerul de proiect Chrome.

Parteneri Chrome sau Windows?
Tăcerea din partea partenerilor Google pentru Chrome OS, precum HP şi Acer, care nu se grăbesc să anunțe netbook-uri cu sistemul de operare Chrome, ar putea avea ca intenție stimularea condițiilor de negociere cu Microsoft pentru Windows 7, este de părere Al Hilwa.

Apariția Windows 7 ar putea pune presiune asupra netbook-urilor Linux, care nu au fost primite prea bine de utilizatori. ”Chrome OS ar putea reaprinde entuziasmul pentru o nouă versiune Linux”, explică Al Hilwa, ”iar dacă Google aduce un produs diferit şi stilizat, interesul companiilor OEM (Original Equipment Manufacturer) ar putea reveni”.

Însă asta nu înseamnă că OEM-urile întorc spatele Chrome OS. Lenovo și Acer intenționează să scoată netbook-uri care să ruleze Chrome OS.

Sursa: TechNewsWorld