07 dec. 2009 | 14:42

Când vei vedea lumea cu alți ochi?

ACTUALITATE
Când vei vedea lumea cu alți ochi?

lentilă nanoelectrică - Foto: Renee Miller

Lentilele de contact (cosmetice sau de vedere) nu mai prezintă niciun mister, sunt pe toate drumurile și scopul lor e simplu. Totuși, într-un viitor nu foarte îndepărtat, banalele lentile de contact ar putea prelua rolul ecranului unui computer, iar informațiile și imaginile ar putea prezentate astfel încât să le percepi la o distanță de 50 de cm de ochi.

Dacă deja începi să compari scenariul acesta cu cel din Terminator sau Robocop, nu eşti prea departe de adevăr, iar asta datorită cercetătorilor din Seattle, care au pus la punct un prototip capabil să genereze imagini în interiorul lentilei de contact.  Deși tehnologia mai trebuie perfecționată, iar dispozitivele biomedicale, nanometrice sunt încă în stadii primitive de dezvoltare, profesorul Babak Parviz de la Universitatea din Washington se arăta foarte încrezător în această tehnologie, demonstrată cu ocazia prezentării prototipului la Beijing. Profesorul a anunțat că în prezent se lucrează la integrarea acestor dispozitive în substraturi neconvenționale precum sticla, plasticul sau… hârtia.

Marea reușită constă în implementarea unui circuit microscopic al unui ecran LED într-o lentilă de contact, lentilă care a fost testată pe un ochiul unui iepure. Astfel s-a demonstrat faptul că nu dăunează ochiului, dar lentila în cauză nu a fost alimentată în timpul experimentului. Cercetătorii au lucrat cu bucăți infinitezimale de metal, cu dimensiunea aproximativă a unei miimi dintr-un fir de păr uman, iar suprafața luminescentă are un diametru aproximat la o treime dintr-un milimetru. Deși scopul inițial al lentilei rezultate nu este de corectare a vederii, se poate imagina montarea dispozitivului nanoelectronic pe o lentila corectoare.

Urmează multe etape de dezvoltare şi nu se știe când vor fi disponibile produse viabile pentru utilizarea de zi cu zi, dar este clar că într-o primă etapă vor apărea “ecrane” cu o rezoluție limitată, probabil suficientă pentru furnizarea de informații minimale, precum ghidarea într-o zonă necunoscută. Pe măsură ce tehnologia va fi îmbunătățită, utilizatorii vor putea discerne text și își vor citi emailul “din aer”, iar experiența urmăririi de conținut high definition va marca pasul imediat următor realității virtuale.


Sursa: Sydney Morning Herald