23 nov. 2009 | 15:20

AMD anunţă placa grafică cea mai puternică din lume

ACTUALITATE
AMD anunţă placa grafică cea mai puternică din lume

ATrHD5970_blk_lowresATI HD 5970 ar trebui să aibă de acum o rezonanţă deosebită pentru cei care se autointitulează gameri maniaci, dornici de overclocking şi avizi de jocuri cu suport pentru DirectX 11. Compania a anunţat lansarea celei mai puternice plăci video create vreodată, iar justificarea afirmaţiei vine prin punctajul deosebit obţinut în benchmarkul 3Dmark Vantage la setări maxime: x12011,1 puncte.

Unul dintre principalele atuuri cu care se laudă această placă este tehnologia ATI Overdrive, care va oferi utilizatorilor posibilitatea de overclocking extins, opţiune permisă de platforma Dragon. Soluţiile de răcire foarte eficiente, designul unic al plăcii şi posibilitatea de extindere a câmpului de vizualizare la trei monitoare simultan (până la un maxim de 7680 x 1600 pixeli) sunt elementele cheie pentru evidenţierea acestei soluţii grafice. Pentru prima dată, tehnologia ATI CrossFireX foloseşte puterea mai multor procesoare grafice pentru a oferi, atunci când se utilizează tehnologia ATI Eyefinity, performanţe ridicate în joc pentru peste 20 dintre cele mai noi titluri.

Cât despre puterea de procesare de care este capabil acest “monstru” grafic, ATI Radeon HD 5970 oferă aproape 5 TeraFlops, ceea ce înseamnă că jocurile cu pretenţii DirectX11 vor rula impecabil, dar nici versiunile ceva mai bătrâne de DirectX şi OpenGL nu vor avea probleme. Toate performanţele sunt explicate prin cele 3.200 de procesoare de stream şi prin procedeul de construcţie în 40 de nanometri.

Printre titlurile care vor putea fi jucate de acum graţie acestei plăci se numără BattleForge de la EA Phenomic şi S.T.A.L.K.E.R.:Call of Pripyat oferit de GSC Game World, precum şi multe alte jocuri ce urmează să apară: Battlefield Bad Company 2 de la EA, DiRT 2 de la Codemasters, cu lansare pe 1 Decembrie 2009, Aliens vs. Predator de la Rebellion, un update la The Lord of the Rings Online conceput de Turbine, precum și un update la Dungeons and Dragons Online Eberron Unlimited conceput de Turbine.

Totuşi, cei care se vor grăbi să caute în magazine această nouă placă video, trebuie să se asigure că au o carcasă suficient de încăpătoare pentru  cei 34,3 cm ai plăcii, iar sursa trebuie să fie capabilă să alimenteze procesoarele acesteia. Ar fi ceva bătaie de cap, dar rezultatele finale îi vor ademeni pe mulţi entuziaşti la un „mic” sacrificiu financiar.